ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС РЕФЕРАТІВ «ЯДЕРНА ЕНЕРГІЯ І СВІТ» 2018 РОКУ

27 квітня в НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ», який був організований НАЕК «Енергоатом» та Українським ядерним товариством.

Для оцінювання конкурсних робіт було залучено журі найвищого фахового рівня: директор інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій НАН України, член-кореспондент національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Віктор Воєводін, директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАНУ, член-кореспондент НАНУ, доктор технічних наук, професор Анатолій Носовський, заступник декана теплоенергетичного факультету НТУУ «КПІ», кандидат технічних наук Вадим Кондратюк, радник президента НАЕК «Енергоатом», член Ради оптового ринку електроенергії України Костянтин Запайщиков, виконавчий секретар «Українського ядерного товариства», кандидат політичних наук Данило Лавренов.

Вітаючи учасників з початком фіналу конкурсу, голова журі Віктор Воєводін відзначив, що конкурс демонструє високу зацікавленість молоді питаннями атомної енергії: «Мені дуже приємно, що останні роки конкурс збирає все більше учасників. Зростає і якість робіт, і рівень підготовки. Це дуже добрий сигнал, адже саме талановита молодь є рушієм розвитку науки і промисловості, якого так потребує вітчизняна ядерна галузь».

Фіналістами конкурсу стало 19 учасників – школярів міст-супутників АЕС України, Іванківського району Київської області, а також Харкова та Харківської області. Всі учасники блискуче представили свої роботи у фіналі, проявили високу обізнаність в питаннях атомної енергетики та креативність і нестандартність у виборі тематики робіт. Виступи учасників викликали жваві дискусії та обговорення серед членів журі щодо розподілу призових місць і заохочувальних призів, адже серед кращих треба було обрати найкращих.

Після тривалих обговорень перемогу і Гран-прі конкурсу було присуджено Дмитру Образцову з Харкова. Він представив на розгляд журі реферат «Атомні електростанції України: питання можливих альтернатив та ризиків ядерної енергетики». В цілому ж, розподіл призових місць виглядає так: І місце – Марина Гапонова (м. Вараш, Рівненська обл.) з роботою «Проблема утилізації відпрацьованого ядерного палива в Україні: аналіз міжнародних стандартів та перспективи будівництва ЦСВЯП в Україні», ІІ місце – Валерія Гаркушенко (м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл.) «Реконструкція системи технічного водопостачання на Южно-Українській АЕС», ІІІ місце – Аліна Сафіулліна (м. Енергодар, Запорізька обл.) «Вивчення взаємозв’язку між кліматичним режимом у межах зони розташування та роботою ВП ЗАЕС». Заохочувальні призи за активну участь в конкурсі та ґрунтовний підхід у розробці тем отримали Ігор Мічурін з м. Харкова, Іван Сєров з м. Вараша, Тетяна Юрченко з смт Високий, Харківська область.

На церемонії нагородження виконавчий секретар Українського ядерного товариства Данило Лавренов, звертаючись до учасників фіналу, висловив надію на подальше успішне навчання та чудову кар’єру всіх учасників в галузі атомної енергетики: «Незважаючи на розподіл призових місць, усі учасники конкурсу – переможці! Всі роботи дуже цікаві та якісно підготовлені. Сподіваюсь, що Ви також будете брати участь у наступному конкурсі та інших освітніх та наукових заходах, які проводить Українське ядерне товариство, Енергоатом і наші партнери. Я щиро вірю, що ваша творча та наукова активність стане добрим підґрунтям для вашої подальшої професійної діяльності, особливо якщо ви пов’яжете майбутнє професійне життя із ядерною галуззю».

Переможці конкурсу отримали від організаторів цінні призи, а всі учасники – пам’ятні подарунки. Також в рамках фінальних заходів конкурсу для всіх учасників було організовано екскурсію в київський Музей Води та Музей авіації під відкритим небом.

Довідково. Всеукраїнський конкурс рефератів «Ядерна енергія і світ» проводиться з метою залучення школярів до поглиблення та популяризації знань про ядерну енергетику і ядерну фізику, підтримки обдарованої молоді, яка прагне розширити свій світогляд в атомній галузі. У конкурсі беруть участь учні старшої школи, молодь ліцеїв та гімназій, які цікавляться різними аспектами природничих дисциплін, а також виявляють схильність до науково-дослідницької роботи та прагнуть розкрити свої творчі здібності.

Джерело: http://energoatom.kiev.ua