У Міненерговугілля проведено нараду щодо розвитку ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу

Під час наради, яка проведена 18 червня під головуванням Міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика за участю голови НКРЕКП Ольги Кривенко та члена НКРЕКП Дмитра Коваленка, представників ДП НАЕК «Енергоатом» та Атомпрофспілки, йшлося про проблемні питання формування тарифу на електроенергію, що виробляється атомними електростанціями України,  необхідне фінансування інвестиційних програм ДП НАЕК «Енергоатом», збереження кадрового потенціалу атомників, виконання робіт з модернізації та підвищення безпеки, закупівлю ядерного палива тощо.

Міністр зазначив, що питання забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, надійне функціонування атомних енергоблоків є пріоритетними для Міненерговугілля, оскільки в балансі електричної енергії частка електроенергії, що виробляється АЕС, становить 55 відсотків. В Енергетичній стратегії до 2035 року також визначено розвиток  ядерної енергетики як пріоритетний напрям. Також Ігор Насалик підкреслив важливість будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, що дасть можливість значної економії коштів, оскільки більш ніж 200 млн доларів щороку сплачуємо  РФ за зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Представники профспілки атомників, звертаючись до НКРЕКП, наголосили на необхідності виваженої подальшої тарифної політики з урахуванням потреб галузі, європейської практики та перспективного розвитку ядерної енергетики.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua