Телеканал «1+1» оскаржив рішення уряду та Нацради щодо вимкнення аналогового телебачення

Телеканал «1+1» оскаржив постанову Кабінету Міністрів і рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо вимкнення аналогового телебачення.

Про це «Детектору медіа» повідомив відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко. У єдиному реєстрі судових рішень є підтвердження цієї інформації.

Телерадіокомпанія «Студія “1+1”» подала до Окружного адміністративного суду міста Києва два позови. В одному вона просить визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України № 509 від 13.06.2018 в частині дати вимкнення аналогового телебачення в Україні – 31 серпня 2018 року.

В іншому позові «1+1» просить визнати протиправним і скасувати рішення Нацради № 1145 від 26.07.2018, згідно з яким ліцензія каналу «1+1» на аналогове мовлення втратила чинність в частині мовлення в Києві та Кіровоградської області, а 16 передавачів каналу «1+1» підлягали вимкненню.

Разом з позовом проти уряду «1+1» подав клопотання на забезпечення позову. Канал попросив суд зупинити дію постанови уряду, яку він оскаржує. 13 серпня Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні цього клопотання.

За позовом проти уряду суд відкрив провадження 13 серпня і призначив підготовче судове засідання на 26 вересня.

За позовом проти Нацради суд відкрив провадження 7 серпня і вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Це означає, що суд розгляне позов і ухвалить рішення без виклику сторін до суду. «Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи», – йдеться в Кодексі про адміністративне судочинство. Розгляд за спрощеним провадженням триває не більше 60 днів.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до групи «1+1 медіа». У прес-службі пояснили причини оскарження:

«Ми оскаржили рішення Нацради з тих же причин, які ми неодноразово озвучували в своїх заявах раніше: державний регулятор при прийнятті даного рішення вийшов за рамки своїх повноважень, і цей прецедент може стати поганою практикою для подальшого вирішення політичних питань напередодні виборів. Державні органи мають діяти виключно в рамках закону, що є запорукою розбудови дійсно правової держави та інтеграції у міжнародній простір.  

Перехід від застарілого аналогового ефірного мовлення на сучасне цифрове, безперечно, є важливим кроком для галузі та для телеглядача. Однак жодна блага ціль не може супроводжуватися нехтуванням законодавства, тому ми перевели нашу претензію до нього в судову площину».

На запитання, чи згодні інші телеканали групи «1+1 медіа» з вимкненням аналогового телебачення та з ухваленими рішеннями, у прес-службі групи відповіли:

«Держава сказала, що відключення відбудеться 1 вересня, значить, швидше за все, так і буде.

Наша позиція − відключати потрібно міста з населенням 50+ тис, більш дрібні населені пункти − за фактом підтвердження наявності сигналу Т2».

Нагадаємо, згідно з ухваленим 13 червня рішенням уряду, 31 серпня 2018 року має бути вимкнено аналогове телебачення по всій Україні. А в ніч з 31 липня на 1 серпня відбувся перший етап вимкнення в Києві та Кіровоградській області. Голова Нацради Юрій Артеменко вже неодноразово зауважував, що після вимкнення аналогового мовлення в Кіровоградській області можуть бути скориговані дії та строки вимкнення по решті території України

Напередодні ухвалення рішення уряду, 12 червня, прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду за участі керівників найбільших медіагруп, на якій досягли відповідних домовленостей про строки вимкнення аналогу. Володимир Гройсман попросив Нацраду невідкладно розглянути питання продовження строку дії ліцензій телеканалів на цифрове мовлення з огляду на відключення аналогового ТБ.

11 липня Нацрада продовжила ліцензії на цифрове ефірне мовлення в загальнонаціональних мультиплексах компанії «Зеонбуд» 24 загальнонаціональним телеканалам і відмовила в продовженні цифрових ліцензій двом загальнонаціональним каналам. Також Нацрада погодила постанову уряду про відключення аналогового ТБ 31 серпня (31 липня — в Києві та Кіровоградській області) та запропонувала до неї деякі доповнення.

18 липня Кабінет Міністрів ухвалив зміни до своєї постанови про вимкнення аналогового телебачення в Україні з 31 серпня (у Києві та Кіровоградській області – з 31 липня) щодо збереження аналогового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (зона ООС і на кордоні з Кримом).

Також готується ще один проект постанови про збереження аналогового мовлення місцевих і регіональних компаній без цифрових ліцензій, суспільного мовника, а також передавачів на кордоні з Російською Федерацією.

26 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про втрату чинності ліцензій 15 телеканалів на аналогове мовлення в Києві та Кіровоградській області з 1 серпня. Тоді ж директор з юридичних питань «1+1 медіа» Тетяна Смирнова заявила, що закон не дає права Нацраді визнавати ліцензії нечинними.

31 липня гендиректор Концерну РРТ повідомив «Детектору медіа», що підписав розпорядження про вимкнення аналогових передавачів у Києві та Кіровоградській областіПередавачі було вимкнено в ніч з 31 липня на 1 серпня.

Джерело: detector.media