Презентація проектів переможці конкурсу міні-грантів «Громада своїми руками».

28 листопада у залі засідань ЕМР відбувся суспільний захід для переможців конкурсу міні-грантів «Громада своїми руками». Учасники презентували свої проекти, розповіли, що підштовхнуло їх на участь в конкурсі, скільки було зроблено для реалізації проектів, а також поділились враженнями від досягнутих результатів.

До уваги було представлено 7 презентацій переможців конкурсу міні-грантів. Всі проекти були реалізовані за фінансової підтримки ДТЕК в рамках проекту «Громада своїми руками» та завдяки залученим коштам. Вся фізична та організаційна робота була зроблена силами членів ініціативних груп та небайдужих помічників: друзів, родичів, колег.

«Велострасса для крос-кантрі».
Ініціативна група велолюбителів міста (лідери: Евген Френзель, Олексій Кожадей, Володимир Костенко), яка є організатором відкритої першості Енергодара в дисципліні Крос-кантрі «ХС Eliminator-2018», прийняла рішення створити в Енергодарськомуї міському парку велотрасу для крос-кантрі з метою пропаганди та популяризації здорового способу життя та велоспорту серед дитячого та дорослого населення міста. В період с червня по жовтень проводились організаційні збори, було закуплено будматеріали, прибрана та підготовлена територія під будівництво(було очищено 900 м2 лісопаркової зони від сухих дерев та побутового сміття), безпосередньо побудована велотраса. 13 жовтня 2018 року відбулось урочисте відкриття велотраси для крос-кантрі та змагання «ХС Eliminator-2018», в яких взяли участь жителі міста та гості з Нікополя, Запоріжжя та Дніпрорудного. Тренуватись на велотрасі можуть всі бажаючі у будь-який час безкоштовно.

«Ігрова кімната» в Центрі дитячої та юнацької творчості. Представник центру розповіла про зроблене за час проекту: «Були закуплені нові меблі з молочного дуба, закуплено настінні, настільні і підлогові  ігри, створений декор з солоного тіста та інших натуральних матеріалів. Також ми придбали крісла — мішки, про які так мріяли діти та внесли в ігрову кімнату два дитячих мольберта для малювання білою і кольоровою крейдою, купили нові штори. Наша гордість -настільний футбол, а взагалі в кімнаті більше 30 найменувань ігор на будь-який смак. Наші вихованці, навіть з друзями можуть у вільний час прийти до центру і з користю провести вільний час в нашій ігровій кімнаті.»

«Економимо енергію разом». В рамках проекту було заплановано      створення комфортних умов шляхом встановлення енергозберігаючого освітлення з датчиками руху в під’їздах та на сходах в багатоквартирних будинках  № 33, 37,39 по вулиці Молодіжній. Після закінчення проекту витрати електроенергії на освітлення місць загального користування зменшилися більше ніж в 2,5 рази – з 7 кВт до 3 кВт, при цьому якість освітлення збільшилась в рази! Про це розповів лідер ініціативної групи даного проекту.

«Теплий будинок». Керівник проекту Капсамун Ф.І. розповів, що в рамках проекту було демонтовано 48 старих вікон в під’їздах житлового будинку та замінено їх на нові металопластикові. В будинку стало значно тепліше. При температурі навколишнього повітря -1 ° С, температура в під’їзді тепер становить від +20 до + 23 ° С.

 «СпортуДар». В рамках даного проекту було відремонтовано спортивний майданчик у дворі по вул. Курчатова, 16. Замінено покриття майданчику для міні-футболу та перефарбовано огорожу та ворота, встановлено 2 столи для пінг-понгу та побудовано майданчик по типу «Пляжний волейбол».

«Сосновий двір». Робота в рамках даного проекту проводилась ініціативною групою «Перший двір»  на территорії сквера ул. Молодіжна 3,5; пр. Будівельників 3. Метою проекту була реконструкція та облаштування місця для відпочинку та створення безпечних, комфортних умов для відпочинку не менше, ніж 200 осіб. За час реалізації проекту було проведено 6 суботників, пофарбовані існуючі конструкції, посаджені саджанці дерев, замінено накриття дитячого «грибка», встановлені додаткові урни і дерев’яні альтанки. До реалізації проекту було залучено близько 50 осіб.

«Літній кінотеатр».  Ініціативна група «Неунывающие старики» в рамках проекту взялася за відновлення та ремонт літнього кінотеатру на території скверу біля магазину «Олеся» в 1-му мкрн. Було пофарбовано сцену, встановлено навіс та 10 нових лавок, висаджено близько 100 кущів квітучих рослин та десяток дерев оріхів.  Члени ініціативних груп подякували проекту «Громада своїми руками» та ДТЕК за можливість робити умови для життя та відпочинку в місті кращими та зазначили, що продовжать участь в конкурсі наступного року, адже планів ще вдосталь. Вітаємо всіх переможців проектів!

Тетяна Шилова