З 1 СІЧНЯ НОВІ ТАРИФИ НА ХОЛОДНУ ВОДУ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ

21 жовтня під головуванням міського голови Дмитра Орлова відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради.
На початку засідання міський голова повідомив, що на сьогодні Енергодар – перше місто в області, де розпочато опалювальний сезон. На сьогодні тепло подано  майже до всіх об’єктів соціальної сфери та більшості житлових будинків.
Одне з основних питань порядку денного стосувалося встановлення КП «Тепловодоканал» тарифів на послуги з централізованого водопостачання холодної води та централізованого водовідведення для всіх категорій споживачів. На сьогодні на ці послуги діють тарифи, затверджені у квітні 2019 року. Потреба їх переглянути виникла у зв’язку зі значним зростанням вартості деяких складових. Зокрема, у чинних тарифах вартість електроенергії врахована у розмірі 2,629 грн/кВт год. На сьогодні вона складає 3,122 грн/кВт год. Зросли і мінімальна заробітна плата (з 4173 до 6000 грн), і прожитковий мінімум (з 1921 до 2379 грн), які також є основними складовими вартості комунальних послуг.
 Отже, з метою приведення тарифів до економічно обґрунтованих показників КП «ТВК» встановлено тариф для всіх споживачів на послугу з централізованого постачання холодної води – 13,91 грн/м3 (діючий тариф – 12,99); на послугу з централізованого водовідведення — 23,70 грн/м3 (діючий тариф — 20,82). Набудуть чинності нові тарифи з 01.01.2022 та діятимуть протягом року — до 31 грудня. Слід зазначити, що всім споживачам необхідно буде укласти договори з КП «ТВК» про надання послуг за новими розрахунками.
У ході обговорень міський голова навів статистичні дані вартості холодного водопостачання та водовідведення у містах-супутниках України. На сьогодні в Южноукраїнську вартість водопостачання становить 17,71 грн/м3, водовідведення – 23,17 грн/м3; у Вараші – 24,20 грн/м3, водовідведення – 19,32 грн/м3; у Нетішині – 16,76 грн/м3, водовідведення — 16,70 грн/м3.
Рішенням виконкому встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення ВП «Запорізька АЕС». Це стосується окремої групи споживачів – 27 підприємств та організацій, розташованих на території промзони. З 1 січня 2022 року тариф ЗАЕС з централізованого водопостачання для таких споживачів становитиме 28,27 грн/м³ (підвищення діючого тарифу на 8,8%). Тариф на централізоване водовідведення становитиме 80,53 грн/м³ (підвищення на 10,4%).
Члени виконавчого комітету погодили зміни до Комплексної програми розвитку охорони здоров’я міста. Зокрема, пропонується передбачити кошти у сумі 2,2 млн грн. з міського бюджету та 500 тис грн з обласного бюджету на придбання у поточному році цифрової рентгенівської системи. Мова про закупівлю ще одного флюорографа для СМСЧ. Це дозволить охопити всі категорії пацієнтів та розділити черги, в тому числі, відокремити здорових відвідувачів від тих, кому підтверджено COVID-19.
 Крім того, передбачено 3,82 млн грн для проведення у 2022 році капітального ремонту трьох пасажирських ліфтів в КНП «СМСЧ». Також до програми включено витрати на проведення капітального ремонту та заміну вікон головного корпусу з поліклінікою.
Також планується провести реконструкцію приміщень будівлі колишньої швидкої допомоги на вул. Молодіжній, капремонт 5-го поверху відділення реанімації і інтенсивної терапії з оперблоком СМСЧ. Триває поточний ремонт приміщень 7-го поверху поліклініки для дорослих, де планується розмістити нове діагностичне обладнання – рентген-систему та мамограф.
Одне з питань порядку денного стосувалося оголошення конкурсу на зайняття посади директора КНП «Спеціалізована медико-санітарна частина». Першим етапом має стати формування конкурсної комісії. Відділом охорони здоров’я міської ради будуть опрацьовані пропозиції до складу комісії, після чого його буде затверджено рішенням виконкому. Крім цього, відповідно до законодавства, мають відбутися загальні збори трудового колективу СМСЧ для обрання представників до складу конкурсної комісії. У зв’язку з карантинними обмеженнями може бути запропонований варіант проведення обговорень у відділеннях та винесення пропозицій на загальну конференцію.
Рішенням виконавчого комітету затверджено черговий та вже останній в цьому році  перелік застрахованих осіб на отримання допомоги з бюджету міста на період обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних з COVID-19. Всього допомогу з міського бюджету у розмірі 6000 гривень отримали 428 приватних підприємців та найманих працівників на загальну суму 2,6 млн грн.
Члени виконкому затвердили Положення про притулок для утримання безпритульних тварин на території Енергодара. Документ визначає загальні механізми роботи притулку, який планується організувати у місті. Це дозволить частково вирішити питання безпритульних тварин та забезпечити регулювання їх чисельності гуманними методами. Передбачається, що у притулку, який планується створити в структурі КП «ЦД «Промінь», тваринам надаватиметься фахова ветеринарна допомога, проводитиметься їх стерилізація або кастрація. Всі тварини будуть взяті на облік та зареєстровані. Крім того, проводитиметься робота з пошуку для них нових власників. Відшкодування всіх витрат здійснюватиметься за рахунок міського бюджету та інших джерел. Притулок планується організувати на території промислової зони міста з дотриманням всіх санітарних норм.
Рішенням виконкому надано дозвіл КП «ЦД «Промінь» на видалення 15 сухостійних та 7 фаутних дерев, розташованих на придорожніх газонах та внутрішньоквартальних територіях. Також одному з ОСББ міста дозволено видалення 2  сухостійних кущів та 17 самостійно зростаючих пагонків в районі житлового будинку.
Додаткове питання стосувалося подовження дії договору з КП «Чисте місто» на вивезення твердих побутових відходів. Напередодні був проведений конкурс на визначення виконавця даного виду послуг. Для участі в ньому надійшли документи від одного учасника, які не відповідали необхідним вимогам. Тому конкурс було визнано таким, що не відбувся. Згідно з рішенням виконкому, дію договору з КП «Чисте місто» на вивіз ТПВ подовжено до 1 січня 2022 року.
Нагадаємо, що всі зміни до міських програм, а також відповідні коригування до бюджету будуть розглянуті депутатами вже завтра, під час чергової сесії міської ради.