З початку року СБУ викрила десятки інтернет-агентів та кіберугруповань…

СБУ продовжує системно протидіяти інформаційно-підривній діяльності російських спецслужб. З початку року викрито більше ніж 30 ворожих інтернет-агентів, 23 з них засуджено за злочини проти держбезпеки України. Зловмисники закликали через соцмережі до захоплення влади та порушення територіальної цілісності нашої країни.

У ході спецоперацій нейтралізовано 12 ботоферм, організованих представниками спецслужб РФ. Їхня пропагандистська потужність становила понад 60 тисяч акаунтів.

За завданням своїх «кураторів» ворожа агентура проводила спеціальні інформаційні операції для розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні.

За матеріалами СБУ Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції до 187 фізичних і юридичних осіб, які створювали загрози інформаційній та кібербезпеці нашої держави.

Нейтралізовано підривну діяльність представників понад 30 комерційних структур, створених спецслужбами РФ для фінансування центрів інформаційних диверсій проти України. Серед них – 3 російські платіжні системи та афілійовані з ними компанії.

Крім того, СБУ встановила хакерів всесвітньо відомого угруповання Armagedon. Ними виявилися представники ФСБ РФ. Зловмисники здійснили понад 5 тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури України.

У лютому цього року СБУ знешкодила масштабну агентурну мережу Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ. За завданням своїх «кураторів» вони розповсюджували через телеграм-канали публікації, спрямовані на поширення панічних настроїв та штучне створення соціальної напруги в різних регіонах України.

У Чернігові:

до 3 років позбавлення волі засуджено інтернет-агента, який закликав до зміни меж держкордону нашої країни.

Для поширення провокаційних матеріалів він створював і адміністрував у соцмережах спеціалізовані групи.

У Кіровоградській області:

за матеріалами СБУ суд покарав іншого учасника ворожої агентури. Зловмисник розповсюджував через соцмережі публікації щодо порушення територіальної цілісності України. Крім того, він популяризував діяльність бойовиків так званих «Л/ДНР».

У Сумській області:

засуджено учасника групи інформаційних диверсій проти України, який закликав до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення влади в нашій державі.

У Маріуполі:

нейтралізовано діяльність трьох інтернет-агентів. Зловмисники популяризували бойовиків незаконних збройних формувань і агітували за зміну меж державного кордону. Свої «публікації» вони розміщували у заборонених в Україні соцмережах.

За викритими фактами інформаційної агресії РФ тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.