Чому влада Благовіщенської ОТГ не зацікавлена в розвитку своєї громади?

Багатьом відомі приклади, як розвиваються українські села, скориставшись можливостями децентралізації. На жаль, цього поки не скажеш про Благовіщенську об’єднану територіальну громаду, до складу якої увійшли Благовіщенка, Іванівка, Новодніпровка, Подове, Гуртове Цвіткове та Шляхове.

До редакції «Energodar NEWS» звернулася депутатка Благовіщенської сільської ради Аліна Колба (партія «Опозиційна платформа – За життя»). Після виборів минув рік, і цей період закінчується цілою низкою проблем в ОТГ.

Річний бюджет громади складає близько 43 мільйонів гривень, з них 37 млн. грн. йдуть на заробітні плати. Однак, за словами Аліни Колби, вона як депутат не може дізнатися, які суми нараховуються на заробітну плату, премії працівникам органів місцевого самоврядування. У наданні цієї інформації їй відмовляють, посилаючись на Закон про персональні дані та конфіденційність.

Ігноруються і депутатські запити щодо проблем мешканців ОТГ. З вересня Аліна Михайлівна чекає на відповідь щодо обрізання дерев. З лютого влада громади не може опрацювати питання доріг по третьому округу. Мова йде не про капремонти, а про виділення коштів на придбання щебню для того, щоб засипати дві невеличких вулиці та розрівняти за допомогою спеціальної техніки. Багато часу, сил та нервів пішло свого часу, аби переконати чиновників, що амбулаторія в Благовіщенці має підпорядковуватись Енергодарському центру первинної медико-санітарної допомоги, а не медзакладу Кам’янки-Дніпровської.

До всього іноді складається враження, що депутатів, які ставлять незручні питання, намагаються усунути від спроб розібратися в ситуації. Аліна Михайлівна говорить, що на одну з сесій сільської ради навіть не отримала вчасно запрошення. Про засідання їй телефоном повідомив колега. Депутатка подала вимогу про скасування засідання та перенесення на іншу дату. Сільський голова зачитав вимогу на сесії, однак більшість депутатів її не підтримала.

Якщо в громаді відбуваються якісь позитивні зміни, то з великою долею вірогідності можна сказати, що це за рахунок спонсорської допомоги або з ініціативи небайдужих мешканців, депутатів, школярів.

Вочевидь, в існуючих реаліях Благовіщенській ОТГ складно розвиватися і треба шукати шляхи залучення інвестицій, брати участь в районних, обласних та державних програмах. Однак на  особисту думку Аліни Михайлівни, складається враження, що влада у цьому просто не зацікавлена.

Останньою краплею, яка й змусила її звернутися редакції, стала недавня сесія сільської ради, під час якої депутати більшістю голосів прийняли рішення, яким делегували представників від Благовіщенської громади на укладання договору про співпрацю з Кам’янсько-Дніпровською міською лікарнею відносно підтримки цього медичного закладу. Лікарня дійсно потребує допомоги. Та чи є на це кошти в бюджеті Благовіщенської ОТГ? Короткий опис ситуації в громаді, наведений вище, говорить сам за себе.

Аліна Колба пояснює, що деякі мешканці Благовіщенської громади дійсно отримують медичну допомогу в Кам’янці-Дніпровській, але заклад за кожного пацієнта отримує кошти від НСЗУ, та кошти на оплату комунальних послуг не передбачены, і влада Кам’янки просить фінансову допомогу на оплату даних послуг. І про підтримку можна було б говорити, якби у бюджеті громади були вільні фінанси або хоча б кошти на задоволення нагальних своїх потреб!

Наразі в закладах охорони здоров’я і самої Благовіщенської ОТГ ситуація кричуща. У Благовіщенці та Іванівці амбулаторії первинної допомоги взагалі не опалюються. Зранку тут вмикають калорифери, які не спроможні обігріти приміщення згідно санітарних вимог. Впродовж дня пацієнти чекають на прийоми у холодних коридорах. При цьому для Іванівської амбулаторії на початку року затверджувалися ліміти на опалення і закладалися кошти в бюджет. Тепер влада говорить, що доцільно буде опалювати будівлю, якщо в її, в інше крило, перевести працівників сільради. І до речі це слушна думка, але старостою Іванівки збираються підписи людей, які проти даного переселення.

«Чи доречно говорити про виділення коштів сусіднім громадам, коли фактично мерзнуть свої мешканці? Коли ми, на мою особисту думку, неспроможні забезпечити свої основні потреби? — задається питанням Аліна Колба. – У нас є дві амбулаторії, школи, садочки, клуби, бібліотеки нам треба їх утримувати, розвивати. Ми не маємо права їх втратити і закрити.

Коли ми намагалися відстояти хоспіс для літніх людей в Іванівці, чому ніхто не пропонував нам співпрацю? Тепер ми розуміємо, що могли зберегти відділення, але не було зацікавленості. А ми могли б залишити досвідчений колектив, а у подальшому пропонувати і платні послуги та заробляти кошти на утримання медзакладів.

Тож ми вже втратили і хоспіс для літніх людей в Іванівці, і аптеку та стоматологічний кабінет у Новодніпровці. Може, варто було б провести перемовини, просити про співпрацю з іншими лікарнями, залучати область – одним словом шукати виходи з ситуації, щоб ці заклади залишити? Інші громади залучають навіть інвестиції, але через відсутність Генплану всі інвестиції, які могли б зайти в нашу громаду, проходять повз неї.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що немає діалогу, плідної співпраці між сільським головою та депутатами. Відсутність спільної роботи позначається на добробуті громади. І не найкращим чином.

Наступна сесія запланована на 16 грудня, де буде винесено дуже багато фінансових питань, а це і штатні розписи, і заробітна плата голови сільської ради та його заступника. Звертаюся до колег з проханням ретельно розібратися в питаннях і голосувати не просто, а обґрунтовано та чесно!»