Життя з талонами. Як тепер українці платитимуть за їжу

Нові талони можна буде використовувати у продуктових магазинах.

В Офісі президента пропонують запровадити спеціальні картки на продукти. Там запевняють, що це світова практика. Проте талони планують випускати не тільки у формі паперових, а й електронні, через застосунок «Дія».

«Сьогодні» зібрав для вас всю важливу інформацію щодо такої ініціативи.

Що можна буде купити за талон

Влада України планує видавати талони на соціальні продукти. Що це означає, ми можемо дізнатися із законопроєкту від 29.11.2021 № 6374 «Про внесення змін до Закону України «Про ціни та ціноутворення» щодо відновлення державного регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість».

У ньому зазначено, які продукти вважаються соціально значущими:

  • гречка;
  • цукор;
  • борошно пшеничне вищого сорту;
  • макаронні вироби;
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5%;
  • хліб житньо-пшеничний;
  • батон з пшеничного борошна;
  • яйця курячі;
  • мʼясо птиці;
  • вода мінеральна негазована;
  • масло вершкове 75,3%;
  • олія соняшникова.

Хто отримає талони

Кому видадуть талони, влада чіткої відповіді ще не дала, тому це питання варто розглядати крізь призму схожих ініціатив. За орієнтир можемо взяти житлово-комунальну субсидію, яку надають малозабезпеченим верствам населення, які вже пройшли державну верифікацію.

За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, у 2021 році її призначили понад 2,5 млн домогосподарств (з 14,8 млн домогосподарств усього). Два мільйони отримали її автоматично.

А за словами заступника голови Верховної Ради Олени Кондратюк, у 2020 році рівень бідності в Україні виріс до 50%, і за межею бідності перебувають понад 19 мільйонів українців.

Подібні ініціативи в Україні

Подібні соціальні експерименти, назвемо їх так, вже проводили в Україні, деякі працюють і тепер. Тут варто згадати і «Картку киянина», яку можна отримати, довівши що ви проживаєте або працюєте в Києві. У пресслужбі Ощадбанку розповіли, що на сьогодні випущено близько 710 тис. таких карток. Надалі спектр функцій планують розширити.

Ще одним прикладом може бути монетизація субсидій у 2019 році. Незахищені верстви населення відтоді можуть не просто платити за комунальні послуги менше, а отримати гроші на руки.

Нагадаємо також і про програму «єПідтримка», коли кожен українець, що пройшов повний курс вакцинації, може отримати 1000 гривень на певний перелік послуг. Деякі банки запускають пластикові картки для переказу.

Хто постраждає від запровадження талонів

Кожен з нас розуміє, що частково ініціатива запровадження талонів (як і всі інші) вдарить по середньому класу. Адже це основні платники податків. Вони ж здебільшого страждають і від податкових, фінансових та соціальних нововведень.

Представникам середнього класу працездатного населення ніхто нічого не компенсує доти, доки ті не стануть незахищеними верствами населення.

Почасти згадана вище ініціатива вдарить і по покупцях.

Гарантій, що система буде прозорою, ніхто не дає. Тож у такому разі й корупція неминуча.

Думки експертів

За словами радника президента з економічних питань Олега Устенка, незахищені верстви населення мають отримати таку підтримку передовсім.

«Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження FOOD STAMPS у системі «Дія», — так званих продуктових чеків, — говорить він.

FOOD STAMPS — це талони, що дають право на повне отримання чи придбання деяких видів продовольчих товарів зі знижкою.

Економіст Олександр Савченко на запитання кореспондента «Сьогодні» спрогнозував, що спершу такі талони будуть видавати пенсіонерам, як отримують мінімальну пенсію.

А економіст Олег Пендзин поділився інформацією про досвід США, де людям (у межах різниці між їхнім доходом і середнім доходом по штату) видають певну кількість цих талонів, що є фактично альтернативою грошам. За них можна придбати продукцію, що виробляють місцеві аграрії. Це, своєю чергою, водночас є підтримкою місцевого виробника.

Щорічно на таку програму США витрачають 80 млрд доларів. А Україні, за підрахунками експертів, доведеться витратити 50 млрд грн. Через це інші соціальні програми, можливо, доведеться дещо урізати.

Ціни на м’ясо злетіли

Ціни на мʼясо злетіли, а сало може стати для українців делікатесом.

Під час новорічних свят суттєво виріс попит на свинину. Нині вона коштує в супермаркетах від 113 до 130 грн/кг. Експерти прогнозують, що найближчим часом ціни на свинину залишаться на нинішньому рівні й не впадуть.

Ціна на свинину така:

  • свиняча грудинка – 100,28 грн/кг (грудень – 104,59 грн/кг);
  • лопатка – 115,95 грн/кг (грудень – 110,55 грн/кг);
  • ошийок – 148,18 грн/кг (грудень – 147,98 грн/кг);
  • ребра – 111,65 грн/кг (грудень – 109,86 грн/кг);
  • шашлик – 148,49 грн/кг (грудень – 142,02 грн/кг).

Ціна на сало також зростає. За так зване генеральське просять 380 грн/кг. Водночас продавці, розуміючи невисоку купівельну спроможність українців, йдуть на хитрість. Вони продають сало по 200 г за 76 грн. Найдешевше сало коштує на ринках – там його можна купити по 160 грн/кг.

За останні п’ять років цей продукт подорожчав майже втричі. Проте, на думку експертів, для такого шаленого стрибка цін передумов немає.

Джерело: СЕГОДНЯ