Які водійські посвідчення дійсні в Україні

Зараз, аби сісти за кермо, потрібні нові пластикові права? Чи можна їздити ще по старій «книжечці» радянського взірця і чи дійсне на території України посвідчення водія, як його в народі називали – «ламіноване»?

Будь-яке посвідчення водія – чи то «ламіноване», чи радянського взірця, чи новий пластик – дійсне на території України і є документом, запевнила речник управління патрульної поліції в Тернопільській області Оксана Смільська. А в регіональному сервісному центрі МВС додали: «старі» взірці терміну дії не мають. Новий пластик видають терміном на 30 років. Перше посвідчення водія видають тимчасово і воно дійсне протягом двох років. Якщо водій-початківець не батиме трьох і більше протоколів в сфері безпеки дорожнього руху, має право обміняти його на постійне – без здачі іспиту. Якщо таких порушень три і більше – доведеться знову складати теоретичний і практичний іспити.

При заміні бланку посвідчення водія зі старого на новий навчатись в автошколі і складати іспити не потрібно, — запевнив провідний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський. – Якщо водій-початківець протягом дворічного терміну був позбавлений посвідчення водія, доведеться знову пройти навчання в автошколі.

З трьох видів посвідчень водія лише пластикові європейського взірця можна використовувати за кордоном. Євросоюз вимагає, щоб посвідчення водія мали термін дії. А таке є лише у пластику. Ламіновані і радянського взірця, нагадуємо, терміну дії не мають.

Закордонний паспорт при заміні посвідчення водія не є обов’язковим, — каже Василь Барановський. — Він потрібен для того, аби під час заповнення персональних даних водія в імені та прізвищі не було розбіжностей. Щодо екзаменаційної карти – вона теж є необов’язковою. Хоча до неї вносять відомості про заміну документу та його серії і номер.

Щоб замінити посвідчення водія старого взірця на нове, необхідно звернутись до будь-якого сервісного центру МВС.

Документи:
паспорт громадянина України
ідентифікаційний код
медичну довідку
за наявності — екзаменаційну картку
за наявності — закордонний паспорт.

Джерело: svidok.online