Звернення до громадян щодо дій при виявлені підозрілого предмету схожого на вибухонебезпечний пристрій

Вибухонебезпечні предмети забрали і скалічили безліч людських життів. Цей жах триває і зараз.
Декілька загиблих щороку — трагічна реальність. Гинуть дорослі, намагаючись здати небезпечну знахідку до пункту прийому металобрухту або при спробі розібрати пристрій з метою отримати вибухову речовину; гинуть діти, які з цікавості підкладають боєприпаси у багаття.
Натрапити на небезпечну «іграшку» можна практично скрізь: у лісі, на свіжозораному полі, на власному городі й навіть на вулицях міст. І якщо вибухові пристрої серійного зразка легко розпізнати за зовнішнім виглядом і діяти відповідно до ситуації, то саморобну вибухівку, що може з’явитися на вулицях міст і селищ, розпізнати набагато складніше.

Так, 1 липня у селі Пашена Балка в Дніпропетровській області  внаслідок  вибуху невстановленого предмету постраждало 6 дітей: 5 хлопчиків та 1 дівчинка. Всі вони направлені до обласної дитячої клінічної лікарні.

На ранок 2 липня двох хлопчиків, 2003 та 2013 років народження, прооперовано. Вони перебувають у реанімаційному відділенні Дніпровської обласної дитячої клінічної лікарні. Стан їхнього здоров’я лікарі класифікують як тяжкий.

Ще троє дітей: два хлопчика, 2007 та 2013 років народження, а також дівчинка, 2007 року народження, знаходяться у відділенні травматології.

Наймолодшого хлопчика, 2015 року народження, після огляду лікарів батьки забрали додому. Його стан здоров’я задовільний.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення підозрілого  предмету схожого на вибухонебезпечний пристрій, ГУ ДСНС України у Запорізькій області звертається до батьків обов’язково проводьте з дітьми бесіди щодо поводження з невідомими предметами і пристроями.

Шановні громадяни!  дотримуйтесь правил безпечного поводження при виявлені підозрілого  предмету схожого на вибухонебезпечний пристрій або невідомих предметів!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення підозрілого предмету схожого на вибухонебезпечний пристрій необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.