Рятувальники провели рейд у місцях збирання, зберігання та переробки врожаю

Запорізька область — один з найбільших виробників сільськогосподарської продукції та виробів харчової промисловості серед регіонів України. Площа сільськогосподарських угідь області становить понад 2246 тисяч гектар.

Саме тому одним з пріоритетних завдань Головного управління ДСНС України у Запорізькій області є забезпечення належного захисту від пожеж сільськогосподарських полів, угідь, підприємств, місць переробки та зберігання зернових і грубих кормів.

12 липня фахівці ДСНС області спільно з представниками засобів масової інформації провели профілактичні рейди у Мелітопольському, Вільнянському, Оріхівському та Пологівському районах.

Основна мета заходів — відстежити весь процес, який проходе зерно від вирощування, збирання, зберігання та переробки. Тому що на кожному з цих етапів є певні ризики, які можуть призвести до втрати врожаю. «Не той хліб, що в полі, а той що в коморі», тому дуже важливо забезпечити дотримання всіх правил пожежної безпеки під час всього процесу.

Саме тому рятувальники відвідали поля, зернотоки та пекарню. Під час перевірок були здійснені заходи контролю за організацією цілодобового чергування членів добровільної, місцевої та відомчої пожежної охорони на пожежних автомобілях і пристосованій для цілей пожежогасіння техніці, забезпечення її пально-мастильними матеріалами. Перевірена боєздатність зазначених підрозділів та готовність до дій за призначенням.

Співробітники ДСНС провели інструктажі з працівниками агропідприємств та попередили аграріїв про відповідальність за самовільне спалювання стерні та пожнивних залишків на полях.

З початку жнив співробітники Головного управління ДСНС у Запорізькій області провели 34 рейди в місцях збирання врожаю та безпосередньо на ланах.

ГУ ДСНС у Запорізькій області нагадує, що чинним законодавством суворо забороняється спалювання стерні, пожнивних залишків та природної рослинності поблизу хлібних ланів у смугах відведення автомобільних доріг і залізниці. Це призводить до пожеж в лісових насадженнях та сусідніх полях, що завдає державі значних матеріальних та екологічних збитків.

Джерело: zp.dsns.gov.ua