Мінекоенерго озвучило 6 причин звільнення Недашковського, зокрема неефективний менеджмент

Міністерство енергетики та захисту довкілля озвучило 6 причин звільнення 27 листопада Кабінетом міністрів Юрія Недашковського з посади президента НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомила прес-служба на сайті міністерства.

Зокрема, однією з причин звільнення став неефективний менеджмент. Міністерство пояснює це тим, що у серпні при запуску в роботу після планового ремонту загорівся трансформатор та генератор на енергоблоці №1 Хмельницької АЕС (в системі охолодження забули пиж з тканини, яким чистили систему ). Таким чином, енергетична система України втратила 1 ГВт встановленої потужності.

«Кількість порушень в роботі атомних станцій з моменту призначення Недашковського у 2014р почала зростати. За 2018р зафіксовано 22 таких порушення. При цьому було одне порушення першого рівня за міжнародною шкалою INES (аномальна ситуація, що виходить за межі допустимого в експлуатації) на Запорізькому 4-ому блоці. Аналогічна ситуація відбулася 11 жовтня 2019р на Запорізькому 1-ому блоці. Для порівняння в 2014 фіксувалося 10-ть таких порушень», — повідомляється на сайті.

Друга причина – підозра у розкраданні.

«Під час головування Недашковського «Енергоатомом» було відкрито кримінальне провадження №52015000000000009 від 11 грудня 2015р, у вчиненні якого обвинувачуються Мартиненко М. В., Василенков В. О. Йдеться про спричинення тяжких наслідків у вигляді витрат активів НАЕК «Енергоатом» на суму 6,4 млн євро», — йдеться на сайті.

Третя — факти безгосподарності при проведенні закупівель. За даними міністерства, було укладення договорів з постачальниками, які мають негативні репутаційні ризики, як наслідок, значні надходження бракованої продукції, яка не відповідає технічним умовам.

«Наприклад, пожежа на ВП РАЕС сталася через поставку неякісних трансформаторів (всього 30 шт). Були і численні поставки іноземними посередниками — обладнання українського виробництва. Не підтверджено виконання окремих послуг. Суттєві завищення у вартості однотипних товарів для різних АЕС», — заявляє міністерство.

Четверта – недотримання графіків проведення капітальних та поточних ремонтів енергоблоків АЕС, як наслідок, недовиробіток електроенергії, а також зростання вартості витрат за цим напрямком.

«Так, фактична тривалість ремонтів протягом 2016 — перше півріччя 2019 років склала 4 848,2 доби, при запланованому показнику – 4 533 доби, тривалість поза планованих ремонтів складає 315,2 діб. Недовиробництво електроенергії за 2016 — перше півріччя 2019 року склало 134 351,4 млн кВт-год (виробництво е/е Україною в 2018р – 159 350 млн кВт-год – ред.)», — повідомило міністерство.

Міністерство зазначає, що недовиробництво е/е в тому числі через порушення та відхилення в роботі енергоблоків — 3 927,4 млн кВт-год, за рахунок проведення планових ремонтів – 98 641 млн кВт-год, перепростою у ремонті — 6 041 млн кВт-год, позапланові зупинення – 7 743 млн кВт-год, системні обмеження (пропускна спроможність ПЛ) – 2 087 млн кВт-год, балансові обмеження (відсутність попиту на е/е) — 4 289 млн кВт-год, інші – 11 623 млн кВт-год.

П’ята – постійне невиконання фінансових планів, пов’язане з необґрунтованим збільшенням собівартості (особливо адміністративних витрат, по окремим складовими у декілька разів). Крім цього, міністерство зазначає, що фінансові коефіцієнти, у т.ч. EBITDA та рентабельність активів, погіршуються.

Шоста — Значне збільшення витрат на обслуговування кредитів (на 33% більше плану), невиконання умов кредитних договорів з ЄБРР та Євроатомом (70% всіх довгострокових зобов’язань), збільшення валютних ризиків.

Також, Мінекоенерго розпочало проведення внутрішнього аудиту.

Джерело: https://expro.com.ua/novini/mnekoenergo-ozvuchilo-6-prichin-zvlnennya-nedashkovskogo-zokrema-neefektivniy-menedjment