Щасливий пенсiонер ВП ЗАЕС планував розвиток власного бiзнесу з 18 рокiв.

Цей пост в першу чергу для працівників Запорізької атомної станції. І його суть у вибаченні. Так, я змушений вибачитись перед нашим вже колишнім колегою, про якого я писав 29 липня і цей пост до сих пір є у мене в стрічці. Тоді я розказав про обшуки у тоді ще посадовця Запорізької атомної станції в якого знайшли вдома у загальній сумі близько 1,5 млн. дол. США готівки і більше ста золотих банківських монет.

Тоді я не обережно припустив, що ці гроші можуть бути так званими «відкатами» по ряду закупівель, по яким власне і були ідентифіковані пачки доларів. Кажуть, що всі пачки доларів були перемотані і ідентифіковані із закупівлями які здійснював ДП НАЕК Енергоатом в різні періоди.
І ось, змушений визнати, що мені дуже прикро зараз усвідомлювати як я своїми припущеннями можливо навіював тінь сумніву на «чесність» і «порядність» мого колишнього колеги, а тепер вже щасливого українського пенсіонера.

Насправді це були не відкати, а позичені гроші для (увага!) здійснення підприємницької діяльності на пенсії. Пенсіонер ЗАЕС має стратегічне бачення і завчасно планує своє життя на заслуженому відпочинку. Виявляється він зовсім не збирався відпочивати на пенсії, а ще працюючи на атомній станції він планував розвиток власного бізнесу і таку не маленьку суму позичив для наповнення статутного капіталу власної юридичної особи. Можливо колега навіть запланував майнинг, нажаль цього ми ще не знаємо. Довга робота на атомній станції не на жарт заряджає енергією.

Гроші позичив у гривні, але очевидно від природи маючи комерційний хист змитикував, що у світі COVID 19 і кругом криза, а тому гривня це небезпечно, і поміняв кошти на євро і долари, для зменшення інфляційних ризиків свого підприємництва.
А поліціянти просто не розібрались в ситуації і як завжди арештували чесні гроші.

Нюанс один. Ми так і не зрозуміли причини позначення пачок з валютою закупівлями Енергоатому і ми так і не отримали відповідь чому ці гроші зберігались в різних частинах приміщень. Кажуть, гроші знаходили навіть в гаражі. А ще, чому ці гроші в декларації з’явились лише після обшуку, а не до того, коли вперше заповнювалась декларація після звільненняце як це і повинно бути.

Папір стерпить все, як в декларації так і в судовому рішенні. Сліпа Феміда організує це за певну «справедливість» і все буде по закону. Тому сподіваюсь, що дуже скоро в моєму улюбленому Енергодарі зявиться нове потужне підприємство із сучасними найпередовішими технологіями, можливо навіть з випуску запчастин до дизеля 78 Г в яких колишній колега дуже добре знається. І йому вже точно відповідні державні органи сприятимуть у швидких узгодженнях технічної документації і ми разом вдаримо по корупції в закупівлях і по монополії в постачаннях по цим специфічним позиціям. І багато щасливих енергодарців отримають свої робочі місця, а і так солідний бюджет Енергодару суттєво зросте. І всім буде щастя!

І наостанок скажу, вибач колего за мої припущення раніше, це від браку чесної інформації, щасти тобі в бізнесі і не перевязуйте більше майбутні прибутки свого бізнесу чи позичені гроші папером із позначенням закупівель Енергоатому і не зберігайте їх по всьому будинку. Використовуйте чистий папір і придбайте сейф для зберігання коштів, тоді не доведеться йти до сліпої Української Феміди. Бо наступного разу терези можуть схилитися і в іншу сторону.

Олег Поліщук — Голова комісії з оцінки корупційних ризиків в Енергоатомі.