Кабмін почав службову перевірку керівника «Енергоатома»

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив провести службову перевірку т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна через вчинення ним корупційного порушення.

Ініціатором проведення службового розслідування виступило Міністерство енергетики. Лист Міненерго до Шмигаля та доручення прем’єр-міністра є в розпорядженні «Наших грошей».

В листі Міненерго повідомило, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) винесло припис Котіну за порушення п.7 ч.1 ст.12 та ч.2 ст. 13 Закону «Про запобігання корупції».

Перелічені статті стосуються проведення перевірок НАЗК та діяльності його уповноважених осіб.

Службове розслідування має бути проведене відповідно до Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України “Про запобігання корупції” прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування затвердженого Постановою КМУ від 13.06.2000 #950. Згідно з даною процедурою службове розслідування проводиться з відстороненням посадової особи або без.

Від «Наших грошей»:

У випадку т.в.о. Президента ДП НАЕК Енергоатом П. Котіна, якщо він не буде відсторонений від виконання повноважень, то в нього може виникати реальний конфлікт інтересів. Діяти в стані реального конфлікту інтересів заборонено Законом України «Про запобігання корупції» і за це передбачено адміністративну відповідальність.

Раніше, 18 серпня, керівник НАЗК Олександр Новіков повідомив, що «Енергоатом» заблокував позапланову антикорупційну перевірку агентства, основою для якої стали повідомлення про можливі порушення від громадських організацій, ЗМІ та нардепів. Фахівці НАЗК не були допущені на підприємство, акт про їх не допуск підписав саме Котін.

На наступний день НАЗК внесло Котіну припис про усунення порушень Закону «Про запобігання корупції» шляхом допуску уповноважених осіб Агентства до проведення перевірки.

В листі на адресу Шмигаля Міненерго вказало, що законодавство по відношенню до особи, яка вчинила корупційне правопорушення, однак судом до неї не застосовано покарання, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності.  Враховуючи, що керівництво «Енергоатому» призначає Кабмін, то і повноваження на проведення службової перевірки належать Кабміну. Після цього Шмигаль дорочив провести службову перевірку та поінформувати про її результати.

Нагадаємо, Котін очолив «Енергоатом» після зміни уряду в березні 2020 року, розпорядження про його призначення підписав Денис Шмигаль.

Після призначення нового керівника «Енергоатом» звернувся з судовим позовом до Міненерго з вимогою прибрати положення з оновленого в грудні 2019 року Статуту компанії, в тому  числі про персональну відповідальність керівника за виконання антикорупційної політики «Енергоатома». В червні 2020 року Господарський суд  Києва відхилив позов, а вже в апеляції «Енергоатом» сам відкликав свою скаргу.

Джерело: nashigroshi.org