Будівництво ХАЕС-3,4 і створення дата-центрів на АЕС увійшли до переліку пріоритетних інвестпроектів – Міненерго

До затвердженого урядом переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період до 2023 року увійшли 13 енергетичних проектів, передає Енергетичний фронт.

До переліку увійшли 13 енергетичних проектів:
  1. Створення дата-центру на потужностях АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом»;
  2. Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС;
  3. Друга черга реконструкції ГЕС;
  4. Будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС в складі трьох гідроагрегатів;
  5. Будівництво Каховської ГЕС-2;
  6. Будівництво Канівської ГАЕС;
  7. Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»;
  8. «Слов’янська ТЕС ПАТ «Донбасенерго» – Реконструкція енергоблока ст. № 6 з розділенням на енергоблоки № 6б та № 6а потужністю 330 МВт кожний»;
  9. Будівництво енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС;
  10. Нове будівництво ПС 330 кВ “Слобожанська” із заходами ПЛ 330 кВ, Харківська область;
  11. Нове будівництво ПЛ 330 кВ Дністровська ГАЕС – ПС 750 кВ «Вінницька», Вінницька та Чернівецька області;
  12. Будівництво ПЛ 330 кВ Новоодеська – Арциз із заміною АТ-2 на ПС 330 кВ «Арциз»;
  13. Нове будівництво двоколової ПЛ 330 кВ Курахівська ТЕС-Білицька, Донецька область.

Два з енергопроектів стосуються розвитку атомної галузі:

  • будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС,
  • створення дата-центру на потужностях АЕС НАЕК “Енергоатом”.

Крім того, чотири проекти передбачають будівництво ГЕС і ГАЕС – завершення будівництва Ташлицької ГАЕС, будівництво Каховської ГЕС-2 і Канівської ГАЕС, а також третьої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох агрегатів;

Крім цього, ще два проекти в гідроенергетиці передбачають другу чергу реконструкції ГЕС і встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ “Укргідроенерго”.

Щодо теплової енергетики, то до пріоритетних віднесено проект реконструкції енергоблоку №6 Слов’янської ТЕС ПАТ “Донбасенерго” з поділом його на блоки №6а і №6Б потужністю 330 МВт кожен.

Решта чотири проекти стосуються будівництва повітряних ліній (ПЛ) і підстанцій (ПС) – ПС 330 кВ “Слобожанська” з заходами ПЛ 330 кВ (Харківська обл.), ВЛ 330 кВ Дністровська ГАЕС-ПС 750 кВ “Вінницька” (Чернівецька обл.) , ПЛ 330 кВ Новоодеська-Арциз з заміною АТ-2 на ПС 330 кВ “Арциз”, ПЛ 330 кВ Курахівська ТЕС-Білицька (Донецька обл.).

У Міненерго зазначили, зазначають, що ці проекти можуть бути реалізовані із залученням міжнародних інвесторів, за рахунок кредитних коштів, міжнародної технічної допомоги, на умовах державно-приватного партнерства.

“Це важливий сигнал для інвесторів і всіх органів державної влади і чіткий перелік пріоритетів для енергокомпаній”, – заявили в Міненерго.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 18 листопада визначив 103 пріоритетних інвестпроекти, чотири з яких передбачають фінансування повністю коштами держбюджету і ще 43 проекти – частково за рахунок державного та/або місцевого бюджету.

Джерело: efront.in.ua