Юлія Яцик ініціювала повернення пільгових тарифів на газ та електроенергію

Народна депутатка Юлія Яцик подала проєкт Постанови Верховної Ради України, що має повернути українцям пільги на електроенергію та газ, гарантовані законодавством. Документом передбачається, що тариф на електроенергію має бути 90 коп./кВт за перші 100 кВт на місяць; за умови опалення електрокотлами такий саме пільговий тариф буде застосовуватися при використані до 3000 кВт/год на місяць. Також передбачені пільги для будинків сімейного типу та населення, що проживає в 30-ти кілометровій зоні АЕС. Докладніше про вимоги та плани Юлії Яцик щодо повернення тарифної справедливості у нашому матеріалі. Розбираємось, чому проєкт, запропонований депутаткою, такий важливий.

Що відбулось?
13 січня у Верховній Раді було зареєстровано проєкт Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію та тарифів на послуги розподілу природного газу.
Мета проєкту:
повернути пільги;
запровадити державний контроль за порядком формування цін і тарифів;
не допускати їх безпідставне зростання.
Його авторкою та ініціатором виступила нардеп Юлія Яцик. Навколо її проєкту об’єднались ще 40 народних депутатів – представників як Запорізької області, так і інших регіонів. Ініціатори мають привід розраховувати, що цей проєкт буде розглянутий вже на найближчій сесії парламенту, враховуючи актуальність вирішення тарифних питань — і не лише в короткостроковій перспективі, а принаймні до кінця року, як передбачається саме цим документом.
Що передувало?
Новорічно-різдвяні свята перемежовувались з акціями протесту: зростаюче безробіття, локдаун нашарувався на неочікуване для більшості населення підвищення тарифів. І хоча розмови про зміни тарифної політики йдуть постійно, для тих, хто уважно не слідкує за новинами, останній тиждень перед новим роком приніс неприємний сюрприз: скасування пільг на електроенергію очікувало як тих, хто проживає в 30-ти кілометровій зоні АЕС, хто не має газового котла та користується електричним, так і тих, хто просто був змушений економити та всіляк ужимався утискувався у споживанні і намагався «не перейти» за 100 «дев’яностокопійчаних» кВт/годин.
Юлія Яцик, активно спілкуючись з жителями округу, беручи участь в зібраннях та отримуючи звернення громад, звичайно не могла залишитися осторонь: люди дуже очікують на допомогу їхньої представниці у парламенті. Населення надзвичайно обурене діями КМУ та постачальників електроенергії та газу особливо в такий складний період.
«Такі дії Кабінету міністрів України під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 та запроваджених у зв’язку із цим карантинних заходів є недопустимими», — говориться в пояснювальній записці до проєкту, підготованому депутаткою.
Що пропонує Юлія Яцик?
Постанова передбачає звернення парламенту до Уряду, щоб відновити пільгові тарифи на електропостачання для соціально вразливих верств населення, а також споживачів, яким право на пільговий тариф надано українським законодавством.
Зокрема, вимагає від Кабміну:
1. Встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для населення, що споживає електричну енергію до 100 кВт/год на місяць в розмірі 90,0 копійок за 1 кВт/год .
2. Встановити тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.
3. Встановити пільгову фіксовану ціну на електричну енергію для будинків обладнаних опалювальними електроустановками та негазифікованих будинків (за обсяг спожитий до 3000 кВт/год по 0,90 грн за 1 кВт/год )
4. Встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу (0,90грн за 1 кВ/год);
5. Встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для гуртожитків, які розраховуються за загальним розрахунковим засобом обліку (0,90грн за 1 кВт/год).
При цьому має бути встановлено «що пільгові фіксовані ціни (тарифи) на електричну енергію, застосовуються з 01.01.2021 року і діють до 31.12.2021 року».
Крім того, народна депутатка Юлія Яцик наполягає на необхідності втручання держави в питання утворення цін на газ та електричну енергію. На її думку, має бути запроваджене державне регулювання оптово-відпускної ціни на газ, а також регулювання рівня рентабельності послуг підприємств, які здійснюють діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою. Одночасно з цим має бути встановлений граничний або максимальний розмір ціни на послуги розподілу природного газу.
Коли очікувати ухвалення?
Враховуючи суспільний резонанс, ініціатори проєкту очікують його розгляд найближчим часом. Перші пленарні засідання після перерви мають відбутися наступного тижня.
В разі, якщо народні депутати підтримають цей проєкт під час голосування, Кабінет міністрів буде зобов’язаний прийняти дані тарифи протягом трьох днів.
Що ще робить нардепка?
Юлія Яцик – одна з тих парламентаріїв, які направлили колективне звернення прем’єр-міністру України з вимогами невідкладно скликати засідання Антикризового енергетичного штабу. Вона веде активну роботу, спрямовану на вирішення питання тарифів на газ та електрику: були подані депутатські звернення до КМУ, до Міністра енергетики України.
Щоб тримати виборців у курсі справ, на своїй сторінці у Facebook народна депутатка звітує про свою роботу з цього приводу, про результати, в тому числі і проміжні, нарад за участю урядовців, онлайн-конференцій, де обговорюється ця болюча тема. Наприклад, таким чином вона повідомилапро результати перемовин під час zoom-конференції з прем’єр-міністром, в.о. міністра енергетики та головою НКРЕКП в кінці минулого тижня. На цій нараді було досягнуто домовленості щодо мешканців житлових будинків, які опалюються електричними опалювальними приладами, яким передбачається виплата цільової субсидії (безумовної) на рівні суми компенсації вартості 3000 кВт; збереження «нічного» тарифу на електричну енергію тощо.
Окремим пунктом у тарифному блоці питань є проблема пільг на електроенергію для мешканців 30-кілометрової зони спостереження атомних станцій. На початку січня Юлія Яцик направила депутатське звернення до прем’єр-міністра щодо соціального захисту населення.
«Населення 30-ти кілометрової зони спостереження найбільшої у Європi Запорiзькоi АЕС, де проводяться небезпечні експерименти з надпроектної експлуатації та збільшення потужності старих ядерних реакторів, розширюється побудоване у густонаселеному регіоні єдине в Україні та найбільше у світі пристанційне сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) ЗАЕС, залишається без належного екологічного, соціального та економічного захисту, незважаючи на те, що несе на собі весь тягар вимушеного сусідства з однією з найбільших у світі ядерних електростанцій.
Не дивлячись на те, що будівництво Запорозькою АЕС НАЕК «Енергоатом» поруч iз домівками людей за 5-15 км. від міст Нiкополь, Марганець, Енергодар, Кам’янка-Днiпровська та інших поселень регіону, розміщення ЗАЕС сухого сховища відпрацьованого ядерного палива заощаджує державі понад 60 млн. доларів щорiчно, а також попри те, що законодавством Украiни врегульованi соціальні права та передбачені певнi (хоч i не достатнi) соціальні гарантiI для населения, яке проживає на таких територіях, Урядом Україні приймаються підзаконні нормативно-правовi акти, якi повюстю нiвелюють та знищують вказанi соцiальнi права та соціальні гарантiї», — наголосила Юлія Яцик і цьому зверення.
Скасування пільг в розпал опалювального сезону вона називає «грубим порушенням вимог законiв України, якi мають вищу юридичну силу порівняно з пiдзаконними нормативно-правовими актами в системi права та законодавства».
Варто нагадати, що Юлія Яцик ще торік зареєструвала законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно проживають у зоні спостереження атомних електростанцій»
«Для мене це принципове питання. Протягом 1-2 днів буде проведено обговорення робочої групи, до якої будуть залучені народні депутати з округів, на яких розміщені АЕС. Маю сподівання, що спільно ми зможемо відстояти інтереси своїх виборців», — прокоментувала Юлія Яцик найближчі дії, наголошуючи важливість відновлення соціальної справедливості та зниження теперішньої напруги.
Представниця василівського округу постійно тримає на контролі це питання і вживає всі можливі заходи, щоб виправити або суттєво пом’якшити цю вкрай болючу ситуацію, що б’є по кожному, хто користується газом та електроенергією, тобто по кожному з нас.
Більше актуальної та оперативної інформації про діяльність Юлії Яцик на сторінці.