Звернення до трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом»

Шановні колеги, друзі!

24 лютого 2021 року на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Статуту державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Редакція цього документа цілком відповідала державним інтересам та інтересам нашої Компанії. Однак після цього Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало Висновок власної експертизи щодо нового Статуту.

Відповідно до цього Висновку, декларації на сайті НАЗК щорічно до 1 квітня повинні заповнювати всі працівники держпідприємства, які мають повноваження здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. У розумінні НАЗК такими функціями, зокрема, наділені начальники планово-господарських, постачальницьких, фінансових відділів і служб, завідувачі складів, майстерень, особи, які керують ділянками робіт, їхні заступники, а також особи, які очолюють виробничу діяльність окремих працівників на підприємствах та їхні заступники. Чисельність працівників Енергоатома, які можуть підпадати під зазначені категорії, становить 5–6 тисяч осіб.

Подібна ситуація вже мала місце в нашій Компанії. 2017 року колишній  директор із запобігання та протидії корупції Олег Поліщук безпідставно і з порушенням норм чинного законодавства відніс цілу низку аналогічних категорій посад ДП «НАЕК «Енергоатом» до переліку осіб, зобов’язаних декларувати свої доходи. Ба більше, О. Поліщук звернувся до Національної поліції України з поданням стосовно притягнення до адміністративної відповідальності 61 працівника Енергоатома, які не погодилися виконувати його абсурдні настанови.

Згодом, у 2018 році, рішеннями Шевченківського суду м. Києва та Апеляційного суду м. Києва провадження у зазначених справах закрили. Під час судового розгляду цих справ було доведено незаконність такого підходу.

Сьогодні для нас є очевидним, що у важливій справі боротьби з корупцією з’явилися ділки, які своїми діями дискредитують не тільки Енергоатом, а й НАЗК та всю державну систему протидії корупції.

Безумовно, керівництво НАЕК готове й заповнюватиме декларації. Але ж ми переконані, що змушувати до цього 5–6 тис. працівників Енергоатома є контрпродуктивно й украй шкідливо. Адже це призведе до погіршення морально-психологічного клімату в колективах АЕС, що може спровокувати негативні наслідки для стабільної та безпечної експлуатації ядерних установок.

Варто зазначити, що статути інших підприємств й акціонерних товариств, акції яких належать державі, не містять подібних зобов’язань стосовно працівників. Це свідчить про вибірковий підхід НАЗК і спроби дискримінації нашої Компанії на догоду окремим ділкам.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, вчора на селекторній нараді я звернувся до профспілкової організації ДП «НАЕК «Енергоатом» та керівників відокремлених підрозділів підприємства з проханням провести збори трудових колективів, обговорити зазначені питання й у разі необхідності приєднатися до масштабної кампанії із захисту прав атомників.

 

З повагою

т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом»

Петро Котін

Джерело: energoatom.com.ua