В Україні з початку 2021 року зареєстрували 12 випадків ботулізму…
В Україні з початку 2021 року зареєстрували 12 випадків ботулізму із них два летальні випадки. Перший випадок внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення — помер дорослий, другий випадок — збудник хвороби був у в’яленій рибі (товстолобик) домашнього приготування, яку придбали на стихійному ринку. По Запорізькій області та місті Енергодар, Кам’янсько-Дніпровському, Великобілозерському районах з початку 2021 року випадків ботулізму не зареєстровано.
За останні 3 роки в місті Енергодар та Кам’янсько-Дніпровському районі було зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм, з них 2 випадки мали летальний результат.
Ботулізм — гостре тяжке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин — ботулінум.
Мікроб ботулізму — анаеробна спороутворююча паличка, місцем проживання якого є грунт, а також кишечник деяких тварин, риб і птахів. Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів (картопля, полуниця, морква, петрушка, пастернак, редиска, кабачки, боби та ін.). Їх знаходять навіть на свіжих фруктах — грушах, яблуках і сливах. Бацили ботулізму при сприятливих (анаеробних) умовах виробляють речовину — токсин, який за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою.
Бацили ботулізму розмножуються і утворюють всередині харчових продуктів токсини, коли проникнення повітря в їх товщу обмежено або зовсім неможливо. Такими продуктами є, головним чином, консерви в банках (м’ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів), великі шматки (окости) свинини, ковбаса, шинка, риба в’ялена, солона, маринована, копчена. При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями часто не відрізняються від доброякісних продуктів.
Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети відображаються в тумані, виникає сітка перед очима). Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі, усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.
Лікування: тільки госпіталізація хворого в допомогою.
Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у травні–червні.
Звертаємо особливу увагу, що в’ялити, солити, маринувати рибу в домашніх умовах категорично не рекомендується, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови. Вживаючи таку рибу, ви піддаєте себе небезпеці захворіти на ботулізм. Не купуйте в’ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку у приватних осіб. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.
Будьте здорові!!!
Завідувач відділення організації
санітарно-гігієнічних досліджень
ВП «Енергодарський міжміськрайонний
відділ ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Катерина САПОЖНІКОВА