БЕНЗИН В УКРАЇНІ ПОДОРОЖЧАВ: ЩО БУДЕ З ЦІНАМИ ДАЛІ

Ціни на бензин і дизельне паливо невпинно росли з початку літа, а автогаз, вартість якого тривалий час залишалася стабільною, різко подорожчав в липні. Проте, в останні дні на ринку нафтопродуктів України спостерігається певна стабілізація. “Апостроф” з’ясовував, з чим було пов’язане недавнє подорожчання, і що буде з цінами далі.

Кабінет міністрів оприлюднив чергове значення середніх цін на бензин та дизельне пальне, на основі яких визначаються граничні ціни на АЗС. Вперше відтоді, як уряд запровадив регулювання цін, їх було знижено. Згідно з повідомленням Міністерства економіки, станом на 22 липня середня вартість дизельного пального склала 22,25 гривні за літр, а бензину GASOLINE 10 ppm (що відповідає нашому А-95) – 26,64 гривні за літр.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів запровадив державне регулювання цін на автомобільне пальне 14 травня для того, щоб стримати зростання його вартості в період карантину. Згідно з цим рішенням, уряд регулярно визначає середні ціни на дизель і бензин, виходячи з котирувань цих нафтопродуктів на європейських торгових майданчиках. А роздрібні ціни не АЗС не можуть перевищувати середні більш ніж на 7 гривень для дизелю і на 5 гривень для бензину.

Одразу після впровадження регулювання – 14 травня – було встановлено перші значення середніх цін: дизельне пальне – 20,89, бензин – 25,22 гривні за літр. Це означало, що роздрібні ціни повинні знаходитися в межах 27,89 гривні для дизелю і 30,22 гривні – для бензину.

В подальшому уряд приблизно раз на десять днів оновлював свої індикатори. І до останнього часу вони неухильно зростали, досягнувши на 13 липня значень 22,60 гривні для дизелю і 26,87 гривні для бензину. Відповідно максимальні роздрібні ціни піднялися до 29,60 гривні для дизеля і 31,87 гривні для бензину.

А на минулому тижні напрям руху цін перемінився, і дизель, у відповідності до урядових індикаторів, має подешевшати на 35 копійок за літр, бензин – на 23 копійки. Тож в даний час на заправках вартість бензину А-95 вроздріб не повинна перевищувати 31,64 гривні, а дизелю – 29,25 гривні за літр.

Такі зміни, на думку експертів, є цілком природніми на даний момент.

“На світовому ринку останнім часом трошки просіла ціна нафти, – говорить експерт нафторинку Олександр Сіренко. – Відповідно котирування на бензин теж пішли вниз, і це позначилося і на цифрах середньої вартості пального, які встановлює Кабінет міністрів”.

Ще одним фактором зниження цін, за словами експерта, стало укріплення гривні. Зниження курсу долара призводить до здешевлення імпортних товарів, і, оскільки Україна видобуває незначну кількість нафти і переважну більшість пального завозить із-за кордону, то зміцнення національної валюти помітно відбивається на цьому ринку.

На думку директора консалтингової групи “А-95” Сергія Куюна, нинішні коливання вартості нафтопродуктів є цілком нормальним явищем, і протягом найближчих тижнів, скоріше за все, різких змін на ринку не буде, і ціна пального буде коливатися в межах 50 копійок в обох напрямках.

При цьому середні ціни на пальне по Україні на сьогодні навіть трохи нижче індикативних. Так, станом на 28 липня, середня роздрібна ціна бензину А-95 складала 30,21 гривні за літр, а дизельного палива – 28,4 гривні за літр.

Проте, мережі, в яких ціни традиційно вищі, ніж в середньому, – ОККО, WOG и Shell – теж їх знизили. Що цікаво, на АЗС цих компаній ціни становлять як раз стільки, скільки визначило Мінекономіки – 31,64 гривні/літр для бензину А-95 і 29,25 гривні/літр для дизеля.

Слід також нагадати, що бензини преміальних марок, які пропонують деякі мережі АЗС, під урядове регулювання не підпадають. Відповідно, ціни на них можуть бути вищими за встановлені урядом межі. Тому, хоча вартість ординарних марок дійсно дещо знизилася, ціна преміальних бензинів залишилися практично без змін.

Таким чином, у найближчі тижні ціни на бензин та дизпаливо в Україні, скоріше за все, залишаться на нинішньому рівні з невеликими коливання вниз-вверх в межах однієї гривні.

Утім, треба розуміти, що якщо нафта знов почне дорожчати, а гривня – падати, то ціни на пальне теж поступово підуть до гори.

Ціни на скраплений газ, що використовується для заправки автомобілів, на відміну від бензину і дизелю, державному регулюванню не підлягають. І протягом останніх тижнів цей вид пального різко зростає в ціні. Якщо на початку липня середня роздрібна ціна складала близько 15,33 гривні за літр, то 28 липня вона досягла 16,79 гривні.

“Особливість українського ринку скрапленого газу полягає в тому, що у мереж немає суттєвої інфраструктури для зберігання цього пального, – пояснює Сергій Куюн. – Практично всі оператори працюють “з коліс”. І будь які затримки з постачанням одразу впливають на ціни”.

А така затримка якраз нещодавно була.

За словами експерта, безпосереднім поштовхом для виникнення нинішнього сплеску цін став тимчасовий збій постачання з Росії. Український ринок скрапленого газу є залежним від імпорту. Близько 70% скрапленого газу Україна купує за кордоном, і близько половини імпорту припадає на Росію. Тому, коли оператори зіштовхнулися з затримками у постачанні, це викликало швидку реакцію ринку.

Після затримки ввезення з Росії виник значний ажіотаж, який примусив наявних постачальників різко підняти ціни, – розповідає Олександр Сіренко. – В опті вартість тони скрапленого газу підскочила з 26 тисяч до 28,2 тисячі гривень. Через різке подорожчання газу, виникли значні диспропорції на ринку. Оптова ціна виявилася вищою, ніж роздрібна ціна в деяких мережах АЗС”.

Утім, наразі постачання автогазу з Росії відновлено, а тому ціни мають поступово стабілізуватися і повернуться до нижчих значень.

Тож, можна констатувати, що найближчим часом ціни на пальне – бензин, дизель, газ – після недавнього значного зростання нарешті стабілізуються, а, можливо, навіть знизяться. Звичайно, якщо не зміниться світова кон’юнктура.

Джерело: uamotors.com.ua