В ЕНЕРГОДАРІ ГОТУЮТЬСЯ ДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ НОВИХ ТАРИФІВ НА ОПАЛЕННЯ ТА ГАРЯЧЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ

10 серпня у виконкомі відбулася робоча нарада, під час якої  детально опрацьовували всі складові тарифів КП «Тепловодоканал»  на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Участь у заході взяли представники влади, члени виконавчого комітету, депутати – представники профільних комісій, фахівці управління комунальної власності та КП «Тепловодоканал».
Діючі тарифи були встановлені навесні 2019 року. За цей період відбулися певні зміни показників, які впливають на його вартість. Зокрема, в результаті неодноразового збільшення постачальниками вартості на теплову енергію значно зросли витрати ТВК на придбання тепла у Запорізької АЕС та хімочищеної гарячої води у Запорізької ТЕС. Також зросла вартість електроенергії та її розподілу, прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата. Всі зазначені фактори є складовими тарифу на послуги підприємства.
   Виходячи з цього, виникла потреба у приведенні тарифів до економічно обрунтованих показників. КП «Тепловодоканал» з дотриманням вимог законодавства були підготовлені розрахунки нових тарифів, після чого їх було надано для перевірки до управління комунальної власності. Інформацію про намір їх змінити, структуру та обґрунтування перерахунку було розміщено на сайті міської ради.
Відповідно до розрахунків, плановий тариф на послугу з постачання гарячої води становить 47,71 грн/м3 (з ПДВ). Діючий тариф складає 41,92 грн/м3 (з ПДВ). Отже, в цілому тариф на гаряче водопостачання має зрости на 14% (5,80 грн).  Основною причиною його збільшення є зростання витрат на покупну теплову енергію та хімочищену воду від постачальників – АЕС і ТЕС, повідомив в.о. директора КП «Тепловодоканал» Олександр Кир’яненко.
Щодо тарифу на опалення, його було пораховано помісячно, відповідно до норм споживання, встановлених виконкомом.  Діючий тариф становить 9,56 грн/м3 (з ПДВ), натомість, плановий щомісячний тариф складатиме 9,27 грн/м3 (з ПДВ). Тобто у разі затвердження новий тариф на опалення зменшиться на 3% (0,30 грн).
Як пояснив Олександр Кир’яненко, при розрахунку тарифу, відповідно до змін у законодавстві, було враховано не планові, як раніше, а фактичні обсяги теплової енергії, яку «ТВК» закуповує від АЕС і ТЕС. У зв’язку з тим, що фактичний обсяг тепла зменшився у порівнянні з плановим, тобто зменшилась норма витрат теплової енергії на опалення житлової площі, було зменшено вартість планового тарифу на 3%.
Ключовою складовою при розрахунку тарифу є витрати на теплову енергію. До нового тарифу включено відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання тепла. Плановий тариф на теплову енергію складає 360,25 грн/Гкал без ПДВ. До нього входить вартість виробництва теплової енергії  — 202,13 грн/Гкал, транспортування тепла – 147,84 грн/Гкал та його постачання – 10,28 грн/Гкал.
Нинішній тариф без врахування ПДВ складає 334,35 грн (виробництво теплової енергії  — 179,93 грн/Гкал, транспортування – 142,77 грн/Гкал та постачання – 11,65 грн/Гкал).
Ще одною важливою складовою тарифу є фонд оплати праці.  У плановому тарифі його зменшено на 3,3 млн гривень у порівнянні з показником, закладеним до нинішнього тарифу. Це спричинено скороченням адмінперсоналу та зменшенням витрат на заробітну плату керівному складу «ТВК» — з 44 млн грн до 35 млн. При цьому у проєкті нового тарифу враховано збільшення кількості робочих спеціальностей та збільшення фонду їх зарплатні – з 51,3 млн до 57 млн грн. Крім того, з 50 до 20% зменшено преміальний фонд працівникам «ТВК».
Також в проєкті тарифу враховано зменшення витрат електроенергії на технологічні потреби на 1,4 млн грн. Це відбулося за рахунок зниження норм питомих витрат, амортизації основних засобів та нематеріальних активів.
Зменшено також витрати на технічне обслуговування до планово-попереджувальних ремонтів — на 193 тис. грн.
Учасники наради детально ознайомилися з розрахунками, розглянули всі складові, включені до тарифу, отримали відповіді на запитання, а також винесли ряд зауважень. Зокрема, деталізували інформацію щодо прямих витрат підприємства, показати всі розрахунки щодо планово-попереджувальних ремонтів, споживання «ТВК»  електроенергії, фактичні витрати теплової енергії тощо.
Обговорення тарифів продовжилося наступного дня за участю управління економіки міської ради. Кожна складова тарифу, її вартість та обґрунтування були ретельно вивчені та проаналізовані.
Розглянути проєкт нових тарифів на послуги гарячого водопостачання та опалення планується на черговому засідання виконкому, 19 серпня. У разі затвердження нові тарифи будуть введені в дію з 1 жовтня поточного року.