З 1 ЖОВТНЯ В ЕНЕРГОДАРІ НАБУДУТЬ ЧИННОСТІ НОВІ ТАРИФИ НА ТЕПЛОВУ ЕНЕРГІЮ ТА ГАРЯЧЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ

19 серпня відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради.
Члени виконкому підтримали рішення про внесеня змін до Порядку співфінасування капремонтів в ОСББ. Зміни стосуються, зокрема, врегулювання взаємовідносин управління комунальної власності та співвласників будинків, розподілу їх повноважень та обов’язків, упорядкування питань щодо дольової участі у виконанні ремонтних робіт тощо.
Одне з питань порядку денного стосувалося погодження змін до проєкту програми забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб на 2021 рік. Програмою передбачено придбання трьох квартир для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Зробити це планується за рахунок цільових коштів державної субвенції (2,06 млн грн) та міського бюджету (884 тис грн).
Рішенням виконкому затверджено Реєстр застрахованих осіб на отримання у 2021 році допомоги з бюджету міста на період обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних з COVID-19. Це стосується виплат підприємцям, які не мали можливості працювати в період карантину та понесли збитки. Суб’єктам господарювання та їх найманим працівникам буде надано допомогу у розмірі 6 тис. грн.  Прийом заяв від підприємців продовжується до 30 вересня у ЦНАП «Єдиний офіс» (просп. Будівельників, 22).
Під час святкування 30-ї річниці незалежності України рішенням виконавчого комітету заборонено продаж пива, алкогольних напоїв, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв у скляній тарі 23 серпня з 16.00 до 24.00 у таких торгових точках: «Ассоль» (пр.Будівельників, 31); «Вадим» (пр.Будівельників, 31); «Алмаз» (вул.Центральна, 5); «Ірина» (пр.Енергетиків, 12); «АТБ-МАРКЕТ»; (пр.Будівельників, 27а); «Рандеву» (пр.Будівельників, 17); «Авоська» (пр.Будівельників, 27); «Баварія» (пр.Будівельників, 24).
 Виконавчим комітетом встановлено тарифи на теплову енергію ВП «Запорізька АЕС». Діючі тарифи, що застосовуються ЗАЕС, були встановлені рік тому. Тариф на теплову енергію складав 135,82 грн/Гкал (без ПДВ). Новий проєкт тарифу розрахований для всіх груп споживачів та складає 143,11грн за 1 Гкал (без ПДВ), у тому числі: транспортування– 42,90 грн за 1 Гкал; постачання – 1,16 грн за 1 Гкал.  Щодо тарифу на виробництво тепла, його встановлено відповідно до постанови НКРЕКП на рівні 99,05 грн за 1 Гкал (без ПДВ).
Одним з основних питань порядку денного стало затвердження тарифів на теплову енергію, послуги з її постачання і постачання гарячої води КП «Тепловодоканал».
Діючі тарифи були встановлені навесні 2019 року і з того часу не переглядалися. Слід зазначити, що відповідно до змін у законодавстві запроваджено нові вимоги щодо порядку розрахунку тарифів та їх затвердження. А отже, виникла нагальна потреба у їх перегляді та коригуванні.
Разом з тим, щороку відбувалося неодноразове зростання фактичної собівартості цих послуг за рахунок підвищення цін на матеріали, електроенергію, паливо, послуги сторонніх організацій тощо. Суттєво зросли ключові складові тарифу, зокрема, вартість покупної теплової енергії від ВП «Запорізька АЕС». В діючому тарифі вона врахована у розмірі 107,64 грн./Гкал (без ПДВ), на даний час цей показник складає 135,82 грн/Гкал (без ПДВ). Зросла і вартість покупної хімочищеної води від ДТЕК: з 8,98 грн./Гкал (без ПДВ) до 22,15 грн/Гкал (без ПДВ). Мінімальна заробітна плата, яка в діючих тарифах становить 4173 грн, з 2021 року складає 6000 грн. Всі зазначені фактори є складовими тарифу на послуги підприємства.
КП «Тепловодоканал» були підготовлені розрахунки нових тарифів з урахуванням нових вимог та показників, після чого їх було надано для перевірки до управління комунальної власності. Вся процедура була виконана відповідно до вимог законодавства. Проєкт нових тарифів був оприлюднений на офіційному сайті Енергодарської міської ради, де всі енергодарці мали можливість з ними ознайомитися та протягом 14 днів звернутися зі своїми питаннями та пропозиціями. Це – максимальний період, визначений законодавством. Протягом двох тижнів фахівці КП «ТВК» відповідали на запитання громадян та депутатів, надавали роз’яснення та приймали зауваження.
Директор КП «Тепловодоканал» Олександр Кир’яненко зазначив, що підприємство було утворено та фактично запрацювало у 2019 році. А отже, при встановленні нинішніх тарифів на послуги враховувалися планові норми. На сьогодні при розрахунках нових тарифів були застосовані фактичні показники.  Зокрема, це стосується фактичних обсягів теплової енергії, яку «ТВК» закуповує від атомної і теплової електростанцій. У порівнянні з плановим обсяг тепла виявився нижчим, тобто зменшилась норма витрат теплової енергії на опалення житлової площі.Діючий тариф на опалення становить 9,56 грн/м3 (з ПДВ), натомість, плановий щомісячний тариф складатиме 9,27 грн/м3 (з ПДВ). Отже, відбулося зменшення вартості тарифу на опалення на 3% (0,30 грн).
Вартість теплової енергії в діючому тарифі складала 401,22 грн/Гкал з ПДВ. В плановому тарифі цей показник становить 432,30 грн/Гкал з ПДВ. До нього включено відшкодування всіх витрат на виробництво, транспортування та постачання тепла. Так, на 12% зросла вартість виробництва теплової енергії  — з 215,92 до 242,56 грн/Гкал (з ПДВ). На 4% збільшено тариф на  транспортування тепла – з 171,32 до 177,41. Натомість на 12% зменшилася вартість на постачання тепла: з 13,98 в діючому тарифі до 12,34 грн/Гкал (з ПДВ) в плановому.
Тариф на послугу з постачання теплової енергії, що дорівнює вартості тепла, в нинішньому тарифі становить 414,54 грн/Гкал з ПДВ. В новому тарифі він закладений на рівні 432,30 грн/Гкал з ПДВ.
Також в проєкті тарифу враховано зменшення витрат на технічне обслуговування до планово-попереджувальних ремонтів (на 193 тис грн) та витрат електроенергії на технологічні потреби (на 1,4 млн грн). Це відбулося за рахунок зниження норм питомих витрат, амортизації основних засобів та нематеріальних активів.
Що стосується фонду оплати праці, який також є складовою тарифу,  його зменшено на 3,3 млн гривень. Як зазначив директор ТВК, у новому тарифі враховано скорочення керівного складу підприємства – з 53 штатних одиниць до 45, відповідно до чого зменшено витрати на заробітну плату адмінперсоналу. При цьому пропонується збільшення кількості професіоналів (з 67 до 74) та фахівців (з 18 до 20). Крім того, збільшено кількість робочих спеціальностей та фонд їх зарплатні. Загалом, витрати на оплату праці зменшено з 95 млн грн у діючому тарифі до 92 млн у новому.
 Отже, відповідно до розрахунків, новий тариф на послугу з постачання гарячої води становить 47,71 грн/м3 з ПДВ (39,76 без ПДВ). Діючий тариф складає 41,92 грн/м3 з ПДВ (34,93 без ПДВ). Отже, в цілому зростання вартості на гаряче водопостачання становитиме 14% (5,80 грн).
Новий тариф на теплову енергію становитиме  360,25 грн/Гкал без ПДВ (432,20 з ПДВ). Тариф на послугу з постачання теплової енергії, що дорівнює вартості теплової енергії, складає 360,25 грн/гкал без ПДВ (432,20 з ПДВ).
  Нові тарифи набудуть чинності з 1 жовтня 2021 року та діятимуть до 30 вересня 2022 року. Після чого, відповідно до вимог законодавства, мають бути знову переглянуті.
У ході обговорень було зауважено, що у зв’язку із затвердженням нових тарифів всі споживачі мають звернутися до ТВК для переукладання договорів на надання послуг. Однак нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає можливість застосування так званого публічного договору приєднання. Це документ, який дозволить споживачам, що не визначилися з моделлю договірних відносин з постачальником, продовжувати отримувати комунальні послуги. Договір приєднання вважатиметься укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування його тексту на офіційному сайті Енергодарської міської ради співвласники будинків не укладуть відповідний договір з ТВК.