ЯК ПОТРАПИТИ ДО ЛІКАРЯ НА ПРИЙОМ…

23 вересня відбулася щотижнева нарада міського голови Дмитра Орлова з керівниками медичних закладів Енергодара. Зважаючи на зростання рівня захворюваності на COVID-19 та смертності (за тиждень внаслідок хвороби, на жаль, померли дві людини), а також на  нові вимоги до вакцинації працівників педагогічної та інших сфер, які під час роботи найбільше контактують з людьми, основна увага була зосереджена на заходах, що треба здійснити першочергово для запобігання стрімкому поширенню вірусу.

В Енергодарі активно продовжується вакцинація педагогічних працівників. Сьогодні виїзна мобільна бригада працює у ЕНВК №5. На щеплення записалися майже 250 енергодарців. З них 110 —  освітяни. Станом на сьогодні вакциновано вже 72,4 %  працівників освіти (розгорнуту картину по кожному навчальному закладу опублікуємо на сайті міської ради 24 вересня).

Враховуючи зростання захворюваності серед енергодарців не лише на COVID-19, а й на гострі респіраторні вірусні інфекції, в КНП ««Міський центр первинної медико-санітарної допомоги» помітно зросла потреба у швидких тестах та ПЛР-тестах на визначення ковіду. Протягом тижня їх роблять близько 700. Крім того, є потреба у додатковому придбанні засобів індивідуального захисту для медиків, палива для забезпечення роботи виїзних мобільних бригад. Ці питання знаходяться на контролі міської влади.

Дмитро Орлов також акцентував увагу не необхідності врегулювати важливе питання щодо ефективної комунікації між сімейними лікарями та пацієнтами. Адже енергодарці часто скаржаться, що в робочій час не можуть додзвонитися  до свого лікаря. Зрозуміло, що під час прийому лікар повинен приділити увагу пацієнту, який вже знаходиться на прийомі. Але як тоді бути тим, хто хоче потрапити на прийом або ж потребує термінової консультації?

Заступник директора КНП «МЦПМСД» Олександр Оверко повідомив: для врегулювання таких ситуацій в лікарні вже проведена відповідна робота. Влітку ситуація ускладнювалася періодом відпусток, коли лікарі знаходилися на відпочинку, а пацієнти, не знаючи цього, телефонували, але не отримували відповіді. Зараз більшість лікарів на роботі. Крім того, інформація щодо графіку їх роботи буде актуалізована і на сайті КНП «МЦПМСД», і в соціальній мережі Фейсбук, і на інформаційних стендах у поліклініці.

Керівництво лікарні рекомендує пацієнтам в години прийому лікаря телефонувати саме медичній сестрі, яка зможе записати на прийом в разі необхідності, а також допомогти у вирішенні інших питань, доки лікар зайнятий.

Існує декілька способів записатися до лікаря. Перший – зателефонувавши до медичної сестри, другий – через реєстратуру медичного закладу. Ці способи комунікації звичні та зручні для літніх пацієнтів.  І третій, який  в період загострення пандемії, є найбільш безпечним та широко використовується молодим поколінням енергодарців – запис через електронну систему. Наша лікарня також використовує цей спосіб комунікації.  Так, наприклад, добре себе зарекомендував мобільний додаток HELSI – безкоштовний медичний онлайн-сервіс, який допоможе отримати необхідні медичні послуги.

Спеціалізована медико-санітарна частина готується до зимового періоду. Враховуючи вкрай поганий стан комунікацій, приміщень та покрівлі лікарні, процес цей складний і тривалий. До нього активно залучені комунальні підприємства міста. До початку опалювального сезону стаціонар та поліклініка  будуть готові отримати тепло.

24  вересня у КНП «СМСЧ» відбудеться  перевірка стану кисневого газопроводу, кисневого устаткування, автономних станцій генерації кисню для його централізованої подачі та додаткових джерел енергопостачання. Це питання знову набуває не аби якої  актуальності. Як зазначив Дмитро Орлов, аналізуючи темпи зростання захворюваності, є всі передумови, що вже в жовтні-листопаді ковідний шпиталь буде розгорнуто і в Енергодарі.

Окремо під час наради зупинилися і на взаємодії КНП «СМСЧ»  з Національною службою здоров’я України. Як повідомила заступник директора з питань впровадження медичних інформаційних систем Олена Чухрій, наразі наша лікарня отримала від НСЗУ в повному обсязі платежі за липень і за серпень. На рахунку знаходяться 3 млн 638 тис. 170 гривень. Ще понад 3,6 млн очікуються по глобальним ставкам за серпень.

Слід зазначити, що медики значно покращили роботу із внесення даних в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Так,  якщо за весь серпень було зроблено 8200 електронних записів, то станом на 20 вересня  — вже 8700 записів.

Загальна фінансова ситуація в СМСЧ й надалі залишається непростою. Є гостра потреба у придбанні ліків та витратних матеріалів для роботи медиків.  Але якщо цього тижня від НСЗУ на рахунок надійдуть  3,6 млн по глобальним ставкам за серпень (а вони повинні надійти), то медичний заклад вже самостійно заробив кошти на виплату заробітної плати персоналу за вересень.

One thought on “ЯК ПОТРАПИТИ ДО ЛІКАРЯ НА ПРИЙОМ…

  • 28.09.2021 в 13:51
    Permalink

    >> І третій, який в період загострення пандемії, є найбільш безпечним та широко
    >> використовується молодим поколінням енергодарців – запис через електронну систему.

    полномаштабное развешивание на органы слуха лапши

Обсуждение закрыто.