Без доріг та освітлення Благовіщенка проживе, а от без ще одного бухгалтера в штаті – ні?

Напередодні новорічних свят усі чекають на диво, але в Благовіщенці очікувати на це марно. 16 та 17 грудня відбулася чергова сесія сільської ради, на якій приймали рішення про програми на наступний рік, структуру штатів, а також затверджували бюджет. Наступного року Благовіщенська ОТГ очікує доходів на загальну суму трохи більше 45 мільйонів гривень. Цих коштів, за словами фінансистів виконкому, вистачає лише на зарплати, харчування та оплату енергоносіїв.

Наприклад, на розвиток культури закладені кошти на зарплати і комунальні платежі, а на сам розвиток як такий – нуль. На соціальний захист населення – лишень 5 тисяч гривень на квартал. Це на всі села, що входять до об’єднаної територіальної громади.

Зате на розвиток місцевого самоврядування по відповідній програмі закладається 5,5 млн грн на інформаційне та матеріально-технічне забезпечення, 4 мільйони – на заробітні плати працівникам сільради, 880 тисяч гривень – нарахування на ці зарплати і 430 тисяч гривень – опалення приміщень.

На соцзахист розробники кошторису ОТГ не можуть знайти додаткових 10-15 тисяч гривень, а ось на додаткову штатну одиницю у відділі освіти, фізкультури та спорту – гроші, виходить, є. З 1 січня у відділі буде 9 штатних одиниць, рішенням сільської ради до структури штатів додано ще одного бухгалтера, четвертого за рахунком. Штат відділу тепер виглядатиме таким чином: начальник, по одному фахівцю з навчально-виховної та дошкільної освіти, провідний спеціаліст з фізичної культури та спорту, уповноважена особа з тендерних закупівель і чотири особи, що переймаються питаннями бухобліку – головний бухгалтер та ще три фахівці з бухгалтерського обліку та звітності.

При цьому, як було озвучено, профільна депутатська комісія не погодила винесення на розгляд сільської ради питання про збільшення штату відділу освіти. Та це не завадило у подальшому не лише включити питання до порядку денного, а й проголосувати за нього.

Пропозиція Аліни Колби про зняття питання не набрала необхідної кількості голосів. Не підтримали колеги і ініціативу депутатки про виведення зі штату апарату виконкому одиницю заступника сільського голови. Адже ці функції фактично мають виконувати старости в селах ОТГ. Однак одні депутати скаржаться на роботу заступника, інші – на бездіяльність старост.

«Громада не має змоги забезпечити свої основні потреби, немає доріг, освітлення, на соцзахист закладаємо копійки, є нульові програми, тобто ті, за якими навіть не заплановано фінансування. Майже весь бюджет і так йде на зарплати. І на тлі цього є кошти на ще одного бухгалтера у відділі освіти. Може, нам варто нарешті перестати роздувати і без того, на мою думку, роздуті штати? Треба робити ставку не на кількість працівників, а на якість їхньої роботи. Я, наприклад, зіштовхнулася з тим, що у відділі освіти мені цілу годину шукали інформацію, скільки дітей в нашій громаді відвідують садочки. Це неприпустимо», — коментує сесію сільської ради Аліна Колба.