ПІДСУМКИ 2021 РОКУ: БЮДЖЕТ МІСТА

Бюджет Енергодарської міської територіальної громади на 2021 рік затверджено рішенням міської ради від 24 грудня 2020 року №47, який відповідає вимогам чинного законодавства.
На виконання статті 77 Бюджетного кодексу України в бюджеті міста на 2021 рік у повному обсязі забезпечено потребу у коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати; на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, які споживаються бюджетними установами.
Протягом 10 місяців 2021 року до бюджету міста надійшло доходів у сумі 939,0 млн.грн. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 121,4 млн.грн, або на 14,8%.

Найбільшими надходженнями бюджету міста є податок та збір на доходи фізичних осіб та плата за землю.

Протягом 10 місяців 2021 року до бюджету міста надійшло податку та збору на доходи фізичних осіб у сумі 618,8 млн.грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 82,8 млн.грн, або на 15,4%.

Плати за землю надійшло у сумі 100,3 млн.грн. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 12,5 млн.грн або на 14,2%. Внаслідок проведення претензійно-позовної роботи ТОВ «Солар Енерджі Альянс» та ТОВ «Сан Енерджі Девелопмент» погашено заборгованість з орендної плати за землю за 2020 рік на загальну суму 1,1 млн.грн.

З метою збільшення надходжень до бюджету міста тимчасово вільні кошти бюджету м.Енергодара у сумі 220,0 млн.грн розміщено на вкладних (депозитних) рахунках у банківській установі. В результаті за 10 місяців 2021 року до бюджету додатково надійшло 6,4 млн.грн плати за розміщення тимчасово вільних коштів місцевого бюджету.

У квітні вдалося достроково у повному обсязі погасити заборгованість за державним кредитним договором, який був взятий у 2019 році на ремонт доріг. На це з урахуванням відсотків з міського бюджету було виділено 97 мільйонів гривень. Такий крок дозволив не тільки завчасно погасити борг Енергодара, але й зекономити міському бюджету близько 1,5 мільйони гривень виплат по відсотках щомісяця. Всього вдалося заощадити 31 мільйон гривень бюджетних коштів.
Видатки міського бюджету протягом звітного періоду були здійснені на суму 776,9 млн.грн, що у порівнянні з виконанням за відповідний період 2021 року більше на 4,5 млн.грн.

Із загальної суми видатків у 2021 році кошти міського бюджету склали 671 млн.грн та кошти, що отримані з бюджетів вищого рівня, – 105,9 млн.грн, у тому числі:
освітня субвенція – 88,1 млн.грн;
субвенція на здійснення природоохоронних заходів – 5,1 млн.грн;
субвенції на здійснення програм у галузі освіти – 3,5 млн.грн;
субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 3,1 млн. грн;
субвенція щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України – 2,1 млн.грн;
субвенція на здійснення програм та заходів у галузі охорони здоров’я – 2,0 млн.грн;
інші субвенції – 1,4 млн.грн;
субвенція на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг – 594 тис.грн.

Крім того, протягом року з бюджету міста було виділено 74 мільйони гривень на погашення заборгованостей діючих та колишніх комунальних підприємств перед кредиторами, а також поворотну фінансову допомогу КП «Тепловодоканал». Більша частина цих боргів була утворена за період 2012-2020 років. Це, зокрема, борги старого КП «ВК «ТВК», поточні борги діючого КП «ТВК» перед Запорізькою АЕС, Запорізькою ТЕС та електропостачальною організацією, а також борги КП «Підприємство комунальної власності».

Найбільш питому вагу у видатках бюджету міста за звітний період за головними розпорядниками коштів займає фінансування управління освіти – 42,2%, виконавчий комітет – 14,4%, управління комунальної власності – 12,9%, відділ культури – 5,6%, управління праці та соціального захисту населення – 4,7%, управління економіки – 1,0%, фінансове управління – 0,8%.

Найбільш питому вагу у видатках бюджету міста за галузями займають кошти на фінансування установ освіти – 43,9%, реверсна дотація – 17,9%, житлово-комунальне господарство – 10,7%, органи місцевого самоврядування – 10,6%, охорона здоров’я – 6,5%, соціальний захист та соціальне забезпечення – 4,2%, культура і мистецтво – 2,3%, фізична культура і спорт – 0,7%, інші – 3,2%.

Протягом звітного періоду у першочерговому порядку забезпечувалося фінансування захищених статей видатків. Із бюджету міста на оплату таких видатків спрямовано 627 млн.грн, що становить 80,7% загального обсягу видатків бюджету, з них:
421,8 млн.грн – на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетної сфери;
138,8 млн.грн – на вилучення до державного бюджету;
18,8 млн. грн – на оплату енергоносіїв та комунальних послуг;
22,2 млн.грн – на соціальне забезпечення;
7,9 млн.грн – на придбання медикаментів для установ освіти, відділення денного перебування територіального центру та для установ охорони здоров’я;
12,7 млн.грн – на придбання продуктів харчування для дітей та учнів установ освіти, харчування хворих в установах охорони здоров’я;
4 млн.грн – на обслуговування місцевого боргу;
0,8 млн.грн – на поточні трансферти органам державного управління інших рівнів.
З метою оцінки рівня привабливості міста, створення сприятливих умов для інвестиційної діяльності, залучення уваги інвесторів проведена робота щодо оновлення кредитного рейтингу міста. Рейтинговим агентством визначено кредитний рейтинг міста Енергодара за Національною рейтинговою шкалою зі стабільним прогнозом.
01.06.2021 підвищено довгостроковий кредитний рейтинг міста Енергодара до рівня uaАА+. Високий рівень кредитного рейтингу характеризує м.Енергодар як місто з високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками, що свідчить про високу інвестиційну привабливість міста.
З метою підвищення рівня публічності бюджетного процесу, протягом звітного періоду забезпечувалося щомісячне та щотижневе звітування про виконання міського бюджету та проведено публічне представлення інформації про виконання бюджету нашого міста за 2020 рік. Звіти оприлюднені на офіційному сайті Енергодарської міської ради у розділі «Фінанси».
З метою підвищення впливу та відповідальності громади міста на визначення і реалізацію пріоритетних проєктів, направлених на соціально-економічний розвиток міста, вже чотири роки поспіль в Енергодарі впроваджується Громадський бюджет. Затверджено Положення про нього, створено Координаційну раду та затверджено етапи впровадження.
В цьому році на Громадський бюджет подано 84 проєкти. Шляхом голосування жителі міста обрали проєкти, реалізація яких буде проводитись протягом 2022 року. Проектами-переможцями громадського бюджету стали 3 великих загальноміських, 1 великий з розвитку закладів освіти, 25 малих загальноміських, 5 малих з розвитку закладів освіти, які на сьогоднішній день включені у бюджетні запити на 2022 рік.
Протягом звітного року тривала реалізація проєктів-переможців минулого року. Серед реалізованих проєктів – мурали на фасадах будинків, нові зони дозвілля, спортивні та дитячі майданчики та об’єкти благоустрою.

Джерело: en.gov.ua